Cropped shot of logger slicing tree with chainsaw

Cum sa tai un copac in deplina siguranta

Un copac bolnav, uscat, batran, care nu mai raspunde tratamentelor sau pur si simplu un arbore care pune in pericol viata ta, a familiei sau a animalelor din curte trebuie indepartat fara sa stai prea mult pe ganduri.

In prima faza, taierea unui copac pare sa fie un lucru pe care sa-l poata face oricine, insa daca stai sa analizezi problema, vei realiza ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Trebuie sa tii cont de o serie de factori, trebuie sa primesti ajutor, sa ai la indemana cateva ustensile si sa te asiguri ca nimeni nu va fi ranit.

Instrumente si materiale necesare:

  • Ochelari de protectie
  • Manusi de lucru
  • Drujba
  • Scara
  • Franghie groasa sau lant.

Evalueaza copacul

Uita-te de jur imprejurul copacului si determina starea generala a acestuia. Analizeaza greutatea ramurilor si sansele de a cadea intr-o alta zona decat cea planificata de tine.

De asemenea, in cazul in care crengile altor copaci interfereaza cu cele ale copacului pe care vrei sa il tai, ar fi bine ca inainte de a incepe treaba, sa incerci sa le indepartezi si pe acestea pentru a evita ruperea crengilor sau chiar a celorlalti copaci, daca sunt mai mici si mai sensibili.

Examineaza baza copacului

Daca baza copacului prezinta semne de instabilitate sau are radacinile iesite foarte mult, trebuie sa calculezi foarte bine raza de cadere a copacului. Chiar si asa, este bine sa optezi pentru o franghie sau lanturi care sa il traga si astfel indrume in directia buna.

Determina raza de cadere

Uita-te in jurul copacilor si, in functie de inaltimea arborelui si de alte lucruri care se alfa in preajma, calculeaza care ar fi cea mai buna zona. Evita zonele cu garduri garajuri, flori sau alti arbori. In cazul in care nu ai un spatiu suficient de mare, poti incepe sectionarea prograsiva a copacului, insa acest lucru implica un efort mai mare.

Asadar, trebuie sa incepi prin taierea crengilor si apoi, in functie de inaltimea copacului, te poti folosi de o scara cu ajutorul careia sa incepi sa tai butuci incepand din varf. Acest lucru este destul de periculos, motiv pentru care trebuie sa acorzi mare atentie procesului in desfasurare.

Taie in partea opusa zonei de cadere

Daca ai totusi un spatiu suficient de mare care sa permita caderea libera a copacului, te poti apuca de treaba. Pune-ti ochelarii de protectie (pentru a te feri de „ploaia” violenta de aschii) si manusile din piele intoarsa si porneste drujba, dar nu inainte de a te asigura ca toata lumea (in special copiii) s-au departat suficient de zona de lucru.

De asemenea, este recomandat ca undeva sus, deasupra primei crengi sa se treaca o franghie groasa sau un lant, iar de fiecare dintre cele doua captete sa tine doua persoane asezate in lateralele zonei in care urmeaza sa se prabuseasca arborele. Distanta se masoara astfel incat cele doua persoane sa fie in siguranta.

Asadar, dupa ce ai pornit drujba, incepe procesul de taiere exact din partea opusa spatiului in care vrei sa cada copacul, iar cand ajungi aproape de final, roaga-i pe cei care tin de lanturi sa traga astfel incat trunchiul sa ajunga in zona stabilita.

sursa

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>